Allerji & Deri yama testi
Alerji Testleri
Alerjiye neden olan alerjen maddeler kan tahlili ya da cilt testleri ile belirlenir.
Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.
Patch Testi: Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde kullanılan bir testtir. Bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülür ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir. Kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağlar.
Kan Testi: Alerji testi türleri arasında en etkili test olan kan testi ile kandaki IgE antikoru oranı ölçülür Alerjik hastalarda bu oran normal kişilerin 10 katı kadardır.
Patch Testi
Patch testinin diğer adı yama testidir. Patch; deriye uygulanan temas egzaması denilen diğer adıyla kontakt dermatit’in tanısını koymak için yapılan bir testtir. Kişilerin duyarlı olduğu alerjenlerin tespiti için uygulanan bir tanı yöntemidir. Kişilerin bir maddeye teması sonucunda tekrarlayan reaksiyonlar göstermesi sonucunda etken maddelerin tespiti için uygulanır. Kaşıntı, döküntü gibi şikayetlerin sonucunda bu test uygulanarak tanı koyulabilmektedir.
Patch Testi Nasıl Yapılır?
Patch testi öncelikle şikayetlerin ortaya çıkmadığı zamanda yapılmalıdır. Sırta yapıştırılan bir bantla patch testi yapılmaktadır. Bu bantta vazelin içinde hazırlanan bantlara uygulanmış antijenler bulunmaktadır. Bu bant sırta yapıştırılır, yapıştırılacak bölge temizlenir ve yapıştırılan bant 48 saat vücutta kalmalıdır. Bu sürede hastaların, terlememesi ve banyo yapmaması önerilir. Test uygulanmadan en az bir hafta önce kullanılan ilaç ve kremlerin kesilmesi gerekmektedir.
Patch testi değerlendirilirken deride bir reaksiyon yoksa, kızarıklık, kabarma gibi sonuç negatif olarak değerlendirilir. Testin sonucunda kızarıklık gözlemleniyorsa, deri su toplamışsa ve kabarmışsa pozitif yani alerjik dermatit olarak değerlendirilir.
Patch yama testi için hazırlanan alerjiye sebebiyet veren etkenler belirlenmiştir. Bu etkenlere TRUE testi denilmiştir. Alerjiye sebep olan alerjenler mesleki mi, çevre etkenleri mi, ya da gıdalar mı olup olmadığı kontrol edilir. Patch testinde iki tür alerjen tespiti yapılır, bunlardan biri takı, mücevher, metal alerjisi diğeri ise kozmetik ürünlere endüstriyel ürünlere olan alerjidir. Vücudunda döküntü, egzama gibi rahatsızlığı olanlara ve hamilelere yama testi yapılmamalıdır.
Patch yama testi sonuçlarına göre kişilerin reaksiyon gösterdiği alerjenler tespit edildiğinde yaşam şeklini buna göre belirleyerek bu ürünlerden uzak durulmalıdır. Kozmetik ürünlere alerjisi olanların bitkisel ürünler tercih etmesi, gümüş, metal gibi takılara alerjisi olanların farklı içerikli takılar kullanması ve deterjan, şampuan gibi temizlik malzemelerine alerjisi olanlar sabun gibi ürünler kullanarak alerjik reaksiyonlardan korunabilmektedir.